Får store roser udefra, morgentræning i verdensklasse

Team Esbjerg har gennem de seneste år gennemgået en stor udvikling både inden- og uden for halgulvet, hvor der er lavet flere forskellige nye tiltag og opgraderinger.

Som vi blandt andet kunne fortælle om i sidste uge, er styrketræningsfaciliteterne blevet forbedret markant til gavn for ungdomsspillerne – og ikke mindst forbindelsen mellem de forskellige ungdomshold. Det kan du læse mere om her i et stort interview med talentansvarlig i Team Esbjerg, Simon Færgemand.

Det er dog langt fra det eneste tiltag, der er gjort bag kulisserne, fortæller Simon. Mange andre klubber gør brug af akademier til fordel for ungdomsspillere, men selvom man i Team Esbjerg anerkender, at det kan være det rigtige for nogle, har man i Esbjerg gået sine egne veje, da man har vægtet trygge rammer for spillerne højest.

  • Der er nogle akademier rundt omkring i Danmark, og vi erkender jo blankt, at akademier kan være en god ting, men det kan også være en mindre god ting alt afhængig af, hvem man er som person.
  • Vi er også opmærksomme på, at den måde vi kan brande os på, det er ved at have et kollegie, hvor man kan bo sammen med spillere fra EfB og Esbjerg Energy, men det kan også være værtsfamilier, hvor man kommer ned og har nogle trygge rammer i stedet for at bo på et akademi, hvor det kører hurtigt og miljøet kan være hårdt, lyder det fra talentansvarlig i Team Esbjerg, Simon Færgemann.

Netop værtsfamilierne er da også tænkt på, for at den enkelte spiller skal have en tryg og normal hverdag som teenager i forbindelse med håndbolden.

  • I en værtsfamilie er der også tid til at være teenager, og man får sparring fra nogle ældre mennesker i et trygt og rart miljø. Dermed ikke sagt, at et akademi ikke kan være et rart miljø, det erkender vi blankt, men vi oplever også, at nogle tager på et akademi, fordi det er den eneste mulighed, der er. Der føler vi, at vi kan skabe noget mere tryghed og noget mere ro omkring et liv som teenager.

Værtsfamilierne har fortsat til gode for alvor at blive indført i Team Esbjerg, men man har dog testet det af på lidt kortere sigt. Det er på tegnebrættet, at værtsfamilier skal implementeres på længere sigt, og forhåbentligt kan man allerede se inden for en overskuelig fremtid.

  • Vi har før haft værtsfamilier i brug, men vi er ikke helt modne på det endnu. Vi har blandt andet haft en egypter på besøg i to uger, som kom og trænede med, hvor vi har haft en værtsfamilie inde over, men derudover har vi ikke haft længerevarende værtsfamilier for nyligt. Det er noget, vi sidder og kigger ind i som et muligt tiltag. Hvis vi laver det her igen næste år, er jeg næsten sikker på, at værtsfamilier er et punkt, som vi har opnået.

I Team Esbjerg har man da også haft en god og sund dialog med talenterne om, hvad fordele og ulemperne er for det ene og det andet, hvor man ligeledes har evalueret på, hvad flere af spillerne egentlig selv har det bedst med.

  • Nogle af de piger, vi har snakket med af vores egne, når de snakker ind i et akademi, så siger de også, at de egentlig var pressede over at skulle gå på et akademi. Der har vi også haft en god dialog omkring, hvad det kan at være på et akademi, og hvad det kan at blive hjemme.

Morgentræning i verdensklasse

Foruden værtsfamilierne, der forhåbentligt bliver en realitet på længere sigt, så har man allerede nu fået indført et træningsmiljø.

  • Vores morgentræninger er fra syvende til niende klasse. Selve optagelsen går på, at man har 6-8 optagelsestræninger. Udover os trænere, sidder der også en fra DanskHåndbold og kigger med.
  • Der er ligeledes morgentræning for elever der er gået ud af folkeskolen, og tager en videregående uddannelse. Her bliver tragten lidt mindre hvad angår optagelse, og optagelsen sker på baggrund af det store kendskab vi har til den enkelte spiller.

Netop morgentræningen har da også vist sig som en kæmpe succes. Ord, der ikke bare kommer fra Team Esbjerg, men også udefra er det blevet bemærket, at miljøet omkring morgentræningen i klubben, er noget ud over det sædvanlige, og noget der bliver set på med misundelige øjne fra andre steder.

  • Når vi snakker med nogle andre, bliver der også nævnt, at man synes, at vi har et morgentræningsmiljø i verdensklasse. Det er vi superstolte over. Når vi kigger ind i den morgentræningsgruppe, vi har, jamen så er niveauet også virkelig højt.
  • Det er blandt andet, når vi har konsulenter ude, eller når vi snakker med de andre morgentræningsmiljøer, som vi har haft på besøg, hvor det er blevet nævnt, at det var noget, de også godt kunne ønske sig.

Men selvom man har god grund til at være stolte og tilfredse med miljøet omkring klubben, og ikke mindst de tiltag, der er blevet lavet, så arbejder man fortsat bag kulisserne på, at det skal blive endnu bedre.

  • Vi kiggede ind i for tre år siden, at der var mange steder, man kunne flytte det her miljø. Det blev gjort stille og roligt år for år, og vi fortsætter stadig med at udvikle på miljøet, og det har resulteret i, at miljøet bare spiller nu, afslutter Simon Færgemann.